Theatertips oktober agenda Stadsschouwburg Utrecht

Onze samenwerkingspartner Stadsschouwburg Utrecht, biedt een mooi divers programma aan. Wij hebben een selectie voor u gemaakt met een aantal interessante voorstellingen. Neem snel een kijkje voor de maand oktober.

 

 

OKTOBER 2017
Afro Vibes Festival 5 en 8 oktober
Voor de veertiende keer trekt het Afrovibes Festival van 28 september t/m 9 oktober vanuit Amsterdam naar Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Afrovibes vestigt zich steeds tijdelijk in een tweetal theaters in elk van de vier grote steden met een multidisciplinair kunstenprogramma. Moderne, actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Centraal staan actuele ontwikkelingen in theater en dans die daar plaatsvinden. Het festival geeft een nieuw beeld van het werelddeel dat vaak alleen wordt geassocieerd met trommels en traditionele dans. Tijdens Afrovibes wordt juist het young & Urban Afrika getoond door jonge en vernieuwende Afrikaanse podiumkunstenaars. Daarbij wordt de samenwerking opgezocht met jonge Nederlandse makers. De Escherfoyer van de schouwburg verandert in een levendig festivalcafé en ontmoetingsplek voor de (inter)nationale gasten en het publiek en is open vanaf 20.00 uur.
Donderdag 5 oktober: Jonga en Zaterdag 7 oktober: in a world full of butterflies 

 

Lieve Hugo, a poku tori 8 oktober
Urban Myth brengt een muzikaal eerbetoon aan Suriname’s grootste kasekozanger. John Oldenstam kruipt opnieuw in de huid van een van de kleurrijkste figuren uit de Surinaamse en Nederlandse muziekgeschiedenis en vertolkt al zijn nummers. Van het onsterfelijke ‘Blaka Rosoe’ tot een klassieker als ‘Poenta Poenta’, alle songs van Lieve Hugo komen langs. Gerda Havertong speelt de rol van de moeder die ziet hoe haar zoon zich met vallen en opstaan ontwikkelt van een moeilijk opvoedbare jongen tot een succesvolle man. ‘Lieve Hugo - A Poku Tori’ is een multimediaal muziektheaterspektakel met live band, dansers en een gospelkoor.

 

Africa 9 oktober
‘Africa’ gaat niet over het echte Afrika, maar over het gedroomde continent, die onbegrijpelijke exotische plek vol muziek, seks, geweld, natuurschoon, kleuren en geuren. Over het gevoel een tweede huis te hebben gevonden, maar nog nergens echt thuis te zijn. 'Een meer dan overweldigende voorstelling.' (Het Nieuwsblad)

 

Kalakuta Republic 21 oktober
De legendarische Afrikaanse muzikant en activist Fela Kuti is de grote inspiratiebron voor ‘Kalakuta Republik’. De geest van Kuti, die tijdens zijn leven via zijn muziek streed voor gerechtigheid, loopt als een rode draad door het stuk. De Belgisch-Burkinese choreograaf Serge Aimé Coulibaly vertaalt de politieke strijd van Kuti naar een virtuoze voorstelling waarin Coulibaly en zijn dansers en muzikanten op zoek gaan naar hun positie als artiest in onze geglobaliseerde wereld. Een energieke voorstelling, een stukje Afrika zonder clichés maar mét opzwepende Afrobeat, krachtige dans en politiek engagement.

De Overdracht met Jetty Mathurin e.a. 24 oktober
Jetty Mathurin stopt ermee! Ze is nu 65+ en heeft genoeg deuren opengetrapt. Hoog tijd om er één te sluiten. Om het stokje over te dragen staat Jetty tijdens haar afscheidstournee steeds met twee collega’s op het toneel: een gearriveerde cabaretier en een zwarte vrouw met, net als Jetty, de lach aan haar rok. Wie? Dat is per avond een verrassing. Met kans op: Roué Verveer, Jörgen Raymann, Howard Komproe, Jeffrey Spalburg, Rayen Panday, Murth Mossel, Jasmine Sendar, Jeritza Toney, Farida van de Stoom en Stacey Esajas.

 

Tania Kross in Carmen 25 oktober
Mezzosopraan Tania Kross presenteert haar eigen versie van haar lievelingsopera ‘Carmen’. Het meesterwerk van Georges Bizet werd speciaal voor haar herschreven en opnieuw gearrangeerd door Thijs Borsten. Hij combineert hierbij de muziek van Bizet met invloeden van de flamenco, de vurige volksmuziek en dans uit de zuidelijke provincies van Spanje. Tania Kross wordt in deze ‘Krossover’ van klassieke opera en flamenco bijgestaan door topzangers, -dansers en -muzikanten.

 

Greaseman 28 oktober
Jazzy calypsoliedjes, steelpanmuziek en de legende van een met olie ingesmeerde man. In de jaren tachtig werd de olieraffinaderij op Curaçao door Koninklijke Shell voor vier gulden verkocht aan de Curaçaoënaars. Sindsdien houdt de raffinaderij de bevolking in een wurggreep: de vervuiling is immens, maar zonder de raffinaderij zou het halve eiland zonder werk zitten. In een actuele voorstelling vol jazzy calypsoliedjes en steelpanmuziek, combineren Het Volksoperahuis en Teatro KadaKen dit gegeven met de legende van de ‘Greaseman’: een mysterieuze, met olie ingesmeerde man die door de straten doolt en de buurt onveilig maakt.

openingstijden kassa
• maandag t/m zaterdag: 10.00 uur tot aanvang voorstelling.
• indien geen voorstelling: 10.00 tot 19.00 uur. 
• zon- en feestdagen: vanaf een uur voor aanvang voorstelling.

telefonisch: 030-2302023 (ma t/m za: 10.00 - 19.00 uur)
Telefonisch gereserveerde kaarten moeten binnen zeven dagen afgehaald/betaald zijn, anders vervalt de reservering. Laat u de kaarten opsturen dan betaalt u € 1,50 per kaart, tot een maximum van € 6 per bestelling.